El Prat, Viladecans i Sant Boi lamenten la manca d’actuacions de la Generalitat davant l’advertència europea per protegir millor el Delta del Llobregat

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Els i les alcaldesses del Prat, Lluís Mijoler, de Sant Boi, Lluïsa Moret, i de Viladecans, Carles Ruiz, han fet aquest dimecres 21 d’abril de forma conjunta un balanç de la situació pel que fa als espais naturals protegits, dos mesos després de l’advertència de la Comissió Europa a les institucions estatals per a la seva millor protecció. Aquest termini de dos mesos és el que va donar la Comissió Europea per respondre els seus requeriments i, en cas contrari, va alertar que el cas podia acabar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Segons han exposat els alcaldes d’aquests municipis del Delta, durant aquests dos mesos no s’ha avançat en l’assoliment dels requeriments exigits per la Comissió Europea per millorar la protecció dels espais naturals del delta del Llobregat. Per això, han reclamat tant al govern de la Generalitat com a l’Estat, atès que és l’administració responsable de la gestió de l’aeroport, que accelerin els plans, mesures i inversions per complir amb les exigències europees.

En aquest sentit, han lamentat que, malgrat els anuncis realitzats, la Generalitat no prevegi la presentació immediata del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del delta del Llobregat, per tal que pugui començar a implementar-se amb la màxima celeritat. Aquest pla, el desenvolupament del qual està pendent des de 1994, és fonamental per garantir la conservació de la biodiversitat del Delta, ja que ha de delimitar la superfície dels espais naturals protegits del Delta, establir les seves figures de protecció, redactar la normativa aplicable i definir el programa d’actuació i inversions.

Pel que fa al Parc Agrari del Baix Llobregat, aposten per potenciar de manera decidida la implicació de les administracions membres (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona, Àrea Metropolitana i ajuntaments) en el reforç de l’estructura i la dotació econòmica del seu òrgan gestor.

Davant de la inactivitat de les administracions autonòmica i estatal, els Ajuntaments del Prat, Sant Boi i Viladecans estan treballant un document de propostes per avançar cap a una governança global dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i del Parc Agrari que garanteixi la millor protecció i projecció d’aquests espais com la infraestructura verda estratègica que són i en el context de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya i de l’Estrategia Nacional de Infraestructura Verde y de la Conectividad y Restauración Ecológicas.

Mesures que consideren prioritàries els tres ajuntaments

En aquest sentit, els Ajuntaments proposen impulsar les inversions necessàries per a la millor i major protecció del delta del Llobregat. Entre les accions i mesures que consideren prioritàries, destaquen:

  • Complir amb els compromisos anteriors tot realitzant les actuacions de compensació ambiental previstes que encara no s’han desenvolupat, i revertir l’aparcament de taxis proper a la T1 construït sobre el connector biològic de Can Sabadell, tal i com reclama la Comissió Europea.
  • Realitzar una avaluació ambiental global que fiscalitzi la precisió en la identificació dels impactes ambientals específics i acumulats detectats en processos d’avaluació previs sobre l’impacte de les obres incloses al Pla Delta.
  • Descartar qualsevol ampliació d’infraestructures com l’aeroport i el port que suposi pèrdua d’espais naturals o agrícoles protegits.
  • Ampliar els espais protegits per a garantir la preservació dels espais naturals i de la biodiversitat.
  • Definir un conjunt de propostes per garantir la fi de la regressió del litoral deltaic. En aquest sentit, també s’aposta per donar compliment a la Declaració d’Impacte Ambiental pel que fa a la reposició de sorra a les platges del Delta, però es remarca que cal trobar solucions de caire més estructural.
  • Impulsar urgentment la recuperació de la qualitat i quantitat de les masses d’aigua. Garantir en aquest sentit una aportació d’aigua suficient i de qualitat per als estanys de la Ricarda, Cal Tet i el Remolar.
  • Garantir una major aportació de les administracions (la Generalitat i la possible aportació d’AENA i Puertos del Estado) als Consorcis de Gestió dels Espais Protegits i del Parc Agrari.
  • Definir els plans i inversions necessàries per protegir els connectors biològics interns i externs que garanteixin la continuïtat de les comunitats biològiques deltaiques.
  • Incorporar en els compromisos d'actuació per a la preservació dels espais naturals del Delta la visió i les necessitats de la pagesia com a principal agent del Parc Agrari.

 

Actualment, els Espais Naturals del Delta del Llobregat comprenen una superfície de 969,4 hectàrees i estan gestionats per un Consorci que disposa d’un pressupost anual de 438.000 euros i set treballadors. El Parc Agrari del Baix Llobregat, per la seva banda, s’estén sobre una superfície de 3.332 hectàrees. El Consorci que el gestiona disposa de 959.095 euros anuals i cinc treballadors.


Veure més
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat