El Prat, entre els 50 ajuntaments de la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Una cinquantena d'ajuntaments catalans, entre els quals el del Prat, s'han ajuntat per constituir l’Associació de Municipis i Entitats per l’Energia Pública (AMEP).

Aquesta nova associació té tres objectius principals: impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d’energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible; i assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. L'AMEP espera que en les properes setmanes s'hi vagin afegint més ajuntaments, entitats públiques, sectors acadèmics i societat civil organitzada a la iniciativa, que ja compta amb l'adhesió de la Xarxa per la Sobirania Energètica i l’Associació de Micropobles de Catalunya.

Contra el model energètic actual

El model energètic actual general grans costos ambientals, socials, econòmics i de salut que, en el context actual d’emergència climàtica, cal modificar per anar cap a una transició energètica que requereix una profunda reforma del model de distribució d’energia elèctrica i on els Ajuntaments són part fonamental. 

Cap a la transició energètica

La Unió Europea (UE) ha aprovat un paquet normatiu per regular la transició energètica amb uns objectius concrets pels anys 2030 i 2050, on ciutadania, entitats, empreses i administracions tenen molt a dir. En aquest context, els ajuntaments tenen un paper fonamental per liderar aquesta transició, reforçant el seu paper de productors d’energies renovables, tenint capacitat d’intervenció en el mercat i participant en la distribució i comercialització d’energia verda per aconseguir, també, posar fi a la situació d’oligopoli que ha provocat els preus elevats de les tarifes elèctriques. 

Municipalització de les xarxes elèctriques

Per aconseguir aquests objectiu és important adoptar mesures que afavoreixin la municipalització de les xarxes d’electricitat, com es fa en altres països d’Europa, afrontant canvis estructurals que permetin a les administracions públiques participar en les activitats de transport d’energia i en l’operació de tot el sistema.

El nou model ha de permetre també un repartiment diferent dels beneficis que genera el sistema, incrementant els ingressos municipals que al final reverteixen en una transició energètica sostenibilitat i justa.

Els ajuntaments volen reclamar el dret de propietat i gestió de la xarxa de distribució, decidir i prioritzar on es fan les inversions a la xarxa, impulsar les comunitats ciutadanes d’energia i intervenir en les modificacions de les lleis que regulen el sector elèctric.


Veure més
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat