El grup del Tomb pel barri s'embarca en un projecte de ciència ciutadana

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Elles li diuen “el paseo”, però la realitat és que, aquest any, el projecte del Tomb pel barri ha anat molt més enllà d’un simple passeig.

Des del mes de febrer, aquest grup format per 12 persones majors de 60 anys ha sortit cada dimarts a passejar per la ciutat i descobrir molt més del que s’havien imaginat, convertint els seus tombs en un projecte de ciència ciutadana.

Què és la ciència ciutadana?

S’entén per ciència ciutadana la recerca científica que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat o aficionat. Així, qualsevol persona disposa de coneixement, eines i recursos que poden contribuir a l'avanç de la ciència. 

Descobrint la fauna i flora autòctona

Durant aquests mesos, entre altres llocs, el grup ha pogut visitar el mirador dels avions, el Parc Natural del Delta del Llobregat, el Centre Cultural Aeronàutic, el camí de riu i la pineda de Can Camins.

A més, de la mà del Xavi, el Ricard, l'Eiri  i el Roberto, han rebut una formació pel registre de dades de fauna i flora autòctona de la mà del servei d’educació ambiental. Així doncs, tauletes, prismàtics, carpetes i bolígrafs a mà, han sortit a fer recompte d’espècies d’arbres i d’ocells, centrant-se més profundament en les orenetes. Per fer el recompte, han fet servir les aplicacions Natusfera, dins el projecte BioPrat, i Projecte Orenetes on han registrat observacions d'orenetes cuablanques a la ciutat.

El passat 7 de juny, acompanyats del Ricard, van trobar la màgia de la natura amagada rere l’urbanisme pratenc. I és que, només cal estar atent i aixecar el cap per veure els nius d’orenetes penjant de les façanes de la que podria ser casa teva. Durant un matí van registrar entre 10 i 12 zones on es veien de 2 a 5 nius per cada zona. A cada registre van aportar el nom i número del carrer, nombre de nius, si estàvem actius i el temps d'observació. 

Com pots unir-te al Tomb pel barri?

Aquesta activitat forma part de la programació del Centre Cívic Palmira Domènech des del 2020. Cada any, s’ofereix la possibilitat d’inscripció a la ciutadania en dates pròximes a l’oferta formativa d’hivern.

Si vols conèixer més informació, pots assistir-hi presencialment fes clic en aquest enllaç. Si prefereixes venir a informar-te presencialment, el dilluns 27 de juny, el grup d'enguany farà una presentació del projecte o explicarà de primera mà la seva experiència.


Veure més
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat