Acord metropolità perquè pagui més qui més residus generi i menys en separi

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Ahir es va formalitzar l'Acord metropolità per al Residu Zero, un gran pacte entre l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB),l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i els 36 ajuntaments metropolitans, entre els quals el Prat.

L'Acord té com a objectiu sortir de l'estancament de la recollida selectiva a l'àrea metropolitana, situada al voltant del 35 % des de fa anys, i donar compliment als mandats de la Unió Europea: una taxa de reciclatge del 55 % el 2025 i del 60 % el 2030. 

El nou programa determina que el 2025 tota la població, els comerços i els negocis de l'AMB hauran implementat un sistema d'individualització de la recollida de residus, que permetrà identificar els usuaris i vincular el tipus i la quantitat de residus produïts a nivell individual. Els sistemes escollits per ser implantats als municipis metropolitans són la recollida porta a porta, els contenidors intel·ligents i les recollides comercials específiques.

El 2025 també s'establiran tarifes en funció dels residus que es generin i de si se separen més o menys bé, de la mateixa manera que avui cadascú paga en funció de si consumeix més o menys aigua o qualsevol altre servei. Aquest pagament per generació inclourà tant els residus generats en l'àmbit domèstic, que representen un 60 % del total de residus generats, com els de l'àmbit comercial, que suposen el 40 %.

El futur de les plantes de tractament

L'Acord també preveu l'abandonament progressiu de l'actual model basat en els ecoparcs, on només és possible recuperar un 10 - 12 % dels materials reciclables de forma barrejada (i que si se separessin adequadament se'n podria recuperar el 90%). Aquestes instal·lacions es reconvertiran progressivament en plantes de tractament més especialitzades, sobretot dedicades a la matèria orgànica.

També està prevista la reducció de la incineració de residus: la planta integral de valorització energètica, situada a Sant Adrià de Besòs, clausurarà un o dos dels seus forns (entre un i dos terços de la planta) de cara a l'any 2025, i disminuirà així el percentatge total de residus destinats a aquest tractament. En paral·lel, disminuirà la quantitat de residus que acaben en un dipòsit controlat, amb la consegüent reducció de l'impacte ambiental que suposen les últimes fases de la gestió de residus.

Impactes positius previstos

El compliment d'aquests objectius generarà una sèrie d'impactes positius:

• Impactes ambientals: es reduiran les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle entre 160.000 i 250.000 tones cada any, disminuirà en un 8 % de la toxicitat produïda i la demanda d'energia serà un 32 % menor.

• Impactes en el terreny econòmic: l'Administració estalviarà 20 milions d'euros anuals respecte a la situació d'estancament de la recollida selectiva. També hi haurà una distribució més justa del que paga la ciutadania i s'allunyarà la possibilitat d'incórrer en multes i sancions per part de la Unió Europea.

• Impactes en l'àmbit laboral: el canvi de model generarà un augment de l'ocupació prevista per al 2025 en temes de gestió de residus a l'àrea metropolitana, on es crearan entre 1.047 i 1.650 llocs de treball, que signifiquen entre un 12,8 % i un 20,1 % respecte a l'ocupació del 2017.

Casos d'èxit

Alguns municipis metropolitans ja apliquen els nous sistemes d'individualització i en demostren l'efectivitat amb augments importants de la recollida selectiva municipal.

Tiana i Torrelles de Llobregat, amb la implantació del sistema porta a porta, s'han situat com els dos municipis amb índexs més alts de recollida selectiva, amb un 76 % i un 63 %, respectivament. Aquests municipis continuen aplicant millores, com en el cas de Torrelles, per exemple, amb les galledes amb xip per optimitzar la freqüència de recollida i el control amb càmeres i targeta d'accés al punt d'emergència.

Així mateix, Sant Boi de Llobregat, Castelldefels i el nucli antic de Sarrià (Barcelona) també han aplicat canvis en el sistema. A Sarrià s'ha passat del 19 % de recollida al 60 % en un sol any. Altres municipis metropolitans també preveuen accions com ara la implantació de contenidors intel·ligents o de recollides específiques comercials.


Veure més
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat