Es crea l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua

Compartir:  Compartir en FacebookCompartir en TwitterCompartir en Google+Compartir por correoCompartir en PinterestCompartir en Whatsapp

Aquest matí s’ha anunciat  la creació de l’Associació de Municipis per a la Gestió Pública de l’Aigua. A l’acte de presentació, celebrat a l'Ajuntament de Barcelona, hi han participat l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carles Escolà; l’alcalde de Sabadell, Julià Fernàndez; l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon; i l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.

Els alcaldes i alcaldesses han signat un protocol d’intencions per al compromís de la creació de la xarxa i han manifestat el seu compromís amb una gestió pública, transparent, participativa i sostenible del cicle integral de l’aigua. L'associació està oberta a ens supra-municipals, sectors acadèmics i societat civil organitzada.

Aquesta associació es compromet a difondre, vetllar, promoure i impulsar la gestió pública de l’aigua, articulant tot els actors interessats en aquest model de gestió. I, per tant, es compromet també a oferir recolzament a tots aquells municipis que vulguin apostar per aquest model de gestió, aportant-los assistència, coneixement i acompanyament.

El cas singular del Prat

De fet, el Prat és un dels municipis amb més experiència en la gestió pública de l'aigua, que des de 1988 està en mans de l'empresa municipal Aigües del Prat. El Prat és un cas gairebé únic entre els municipis de la regió metropolitana de Barcelona amb gestió muncipal de l'aigua, tal i com mostra aquest mapa de la plataforma Aigua és Vida.  

Segons ha explicat l'alcalde del Prat, Lluís Tejedor, "gairebé 30 anys després de la decisió de crear l'empresa Aigües del Prat podem dir que hem pogut recuperar la gestió dels aqüífers de la sobreexplotació, les platges del Prat tenen una notable valoració, el riu ha incorporat la biodiversitat i hi ha control sobre les extraccions que, amb concessions, fan les empreses".

Tejedor també ha destacat que l'aigua de boca al Prat, gràcies al servei municipalitzat, "té un preu públic molt competitiu i la ciutadania del Prat en sap molt de la cultura de l'aigua. Aquest és el nostre bagatge, que posem al servei d'aquesta Associació i de la gestió pública de l'aigua front al model de l'aigua com a negoci".

Dia Mundial de l'Aigua

Avui 22 de març és el Dia Mundial de l'Aigua, un element indispensable per a la vida, per la societat i pels ecosistemes. I com a tal, s’ha de gestionar sota criteris d’interès general i de béns comuns. Des de juliol de 2010 les Nacions Unides reconeixen que l’aigua és un dret humà.

A nivell mundial la gestió pública és la més habitual, ja que prop del 90% de la població rep l’aigua a partir d’operadors públics. Són moltes les ciutats que estan optant per recuperar la gestió pública de l’aigua exercint la seva competència municipal. Es tracta d’una tendència creixent, a Catalunya, a Europa i a tot el món.


Veure més
 
acolor.es - Diseño de paginas webbuscaprat.com - Guia comercial de el prat
aColorBuscaprat